Project Description

Exo-skeletter

Brief

Et EXO-skelet er et ydre “skelet”, der bæres uden på (exo) af kroppen, som støtter og øger kroppens naturlige bevægelser. Exoskeletter yder enten passiv eller aktiv støtte til kroppen.

Man har udviklet på exoskeletter siden 1960’erne, ofte med militære formål og som sundhedsteknologi. I dag bruges exoskeletter i stigende grad også i erhvervslivet. Her er målgruppen medarbejdere med mange eller gentagne løft, eller med ukomfortable arbejdsstillinger. Det kan fx være montagearbejde med armene over hovedet.

Deliverables

EXOSKELETTER KAN MINDSKE SUNDHEDSUDGIFTER OG UDBYGGE FOREBYGGELSE

Kroniske smerter

Et nyligt studie viser, at over 80% af europæiske borgere over 65 har kroniske smerter og behandlingskrævende lidelser i arme, albuer eller skuldre. Studier af hofter og ben er ligeså dystre. Og med en aldrende befolkning er forventningen, at antallet af patienter vokser drastisk i den forudseelige fremtid.

Fremskridt i biomekanik har ført til en voksende industri i både passive (orthosis) og aktive exoskeletter. De typiske anvendelser er i dag i rehabilitering, men større markeder forventes at åbne sig i løbet af få år.

Samarbejde

Autonomous’ nærmeste samarbejdspartner i spørgsmålet om Exoskeletter er Dr. Shaoping Bai fra Aalborg Universitet, som her ses med en prototype.

Dr. Bai er ledende forsker i exoskeletter og – ligesom Henrik Scharfe – en af grundlæggerne af Aalborg U Robotics.

Sammen med Wolturnus, Vesthimmerlands Kommune og Ningbo Institute of Materials & Engineering, CAS, China driver AAU og Autonomous projektet

Exo-Aider

med støtte fra Innovationsfonden